Σταύρος Τσιώλης

by

 Ο Σταύρος Τσιώλης (Τρίπολη, 1937) είναι σκηνοθέτης του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε σαν βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ. Η πρώτη δική του ταινία εμφανίστηκε το 1968, και το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία Κατάχρηση εξουσίας. Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία.

 Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στυλ καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε σαν πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.

 Οι ταινίες του, ιδιαίτερα οι πέντε τελευταίες, έχουν ένα χαρακτήρα μοναδικό. Ένα μίγμα απλότητας, χιούμορ, νοσταλγίας και λίγο σουρεαλισμού. Είναι απ τις ταινίες που πολύ εύκολα γίνονται πολύ αγαπητές και δεν χορταίνεις μόνο με μία προβολή. Αποτυπώνονται στο μυαλό σου οι απίστευτοι χαρακτήρες, και οι ατάκες τους, αλλά το πιο σημαντικό πιστεύω είναι η αλήθεια, ή καλύτερα η ειλικρίνεια που εκπέμπουν οι ταινίες του Τσιώλη. Δεν προσπαθεί να προκαλέσει, ούτε να εντυπωσιάσει, και χρησιμοποιεί τα απλούστερα μέσα.

 

Φιλμογραφία

  • Ο μικρός δραπέτης (1968)
  • Κατάχρηση εξουσίας (1970)
  • Μια τόσο μακρινή απουσία (1985)
  • Σχετικά με τον Βασίλη (1986)
  • Ακατανίκητοι εραστές (1988)
  • Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
  • Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε (1992)
  • Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
  • Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998)
  • Φτάσαμεε! (2004)

Διαβάστε επίσης  http://www.cinephilia.gr/greek/tsiolis.htm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: