20 άνθρωποι στη θάλλασα για άλλη μια βάρκα στην αυλή !

by

Η εβδομάδα που τελείωνει μας “χάρισε” μια τρύπα στο πεζοδρόμιο της Τσαμαδού μπροστά απ΄το στέκι των μεταναστών. Η ελληνική “φιλοξενία” ειναι γνωστή εδώ και καιρό και πάντα με τις ευλογίες του κράτους, το οποίο αρνείται πεισματικά να δώσει την υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών  που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας. Λίγο πιο ανατολικά απ΄τα Εξάρχεια και την Αθήνα  και πιο συγκεκριμένα στο νήσι της Λέσβου,στο ακρωτήριο ” Κόρακας”, συναντούμε άλλη μια χαρακτηριστική πτυχή της προαναφερθείσας φιλοξενίας.  Μια ντουζίνα ” Μεγάλοι Έλληνες ” επιδίδεται σε μία νέα δραστηριότητα, την συλλογή και εμπορία θαλλάσιων φουσκωτών και εξαρτημάτων. Στα πλαίσια της περιφεριακής ανάπτυξης  και μέσα σε μία ελέυθερη οικονομία, το εν λόγω “επιχειρηματικό έργο” θα ήταν άκρως επιτυχές, αν δεν υπήρχε μία μόνο σημαντική λεπτομέρεια!   Οι “Κόρακες της Λέσβου” αγναντεύουν τα ξημερώματα τα ανατολικά παράλια του νησιού και μόλις  το κυάλι τους εντοπίσει κανα δυο φουσκωτά με  στοιβαγμένους πρόσφυγες, ανεβαίνουν στα ψαροκαίκα τους, τα πλαγιάζουν, τα αναποδογυρίζουν, πετάνε τους μετανάστες στο νερό (!) και γυρνούν  πίσω στο λιμανάκι τους με τα νεοαποκτειθέντα πλεούμενα ευχαριστημένοι για την καλή ψαριά της μέρας. Έτσι και καθώς οι εβδομάδες και οι μήνες περνούν, σε κάποιες αυλές στο νησί ανθίζουν ολο και περισσότερες βάρκες, φουσκωτά,μηχανές και κουπιά,τα οποία πωλούνται ή ανταλλάσονται στην τοπική αγορά. Οι μετανάστες … ? Ποιοι μετανάστες … ? Αύτους δεν τους θέλουμε. Μας το λέει και ο πρώτος διδάξας άλλωστε,το ελληνικό κράτος, με το λιμενικό του, την αστυνομία του, τους νόμους του, με αυτούς που υπάρχουν και κυρίως με αυτούς που δεν υπάρχουν. Το ζήτημα είναι όμως, ότι αν η προσωπική μας ηθική χρειάζεται νόμους για να έχει έστω και μια σταγόνα ανθρωπιάς τότε έχουμε ένα πρόβλημα πολύ πιο βαθύ,ενα πρόβλημα σκέψης. Έχουμε σάπιο μυαλό και το σώμα μας είναι ενα κουφάρι που έχει μάθει απλώς να περιφέρεται μηχανικά στους δρόμους της πόλης μας, στους δρόμους του χωριού μας. Κλείνοντας παραθέτουμε ένα απόσπασμα απ΄τα σημειωματάρια του Αλμπερτ Καμύ και το βίντεο που μας ώθησε να γράψουμε αυτό το post.

”  Η σκέψη πάντα προπορεύεται.Βλέπει υπερβολικά μακριά, μακρύτερα απο το σώμα που βρίσκεται στο παρόν. Το να καταργήσεις την ελπίδα σημαίνει να επαναφέρεις τη σκέψη στο σώμα. Και το σώμα μπορεί να φθαρεί.” 

Advertisements

Tags: , , ,

One Response to “20 άνθρωποι στη θάλλασα για άλλη μια βάρκα στην αυλή !”

  1. pseudon Says:

    …apisteuto i anamenomeno?eksisou sokaristiko…eite einai apisteuto kai to paradexesai, eite einai anamenomeno kai to epalitheuteis…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: