Επίδομα αυτονομίας στους Γάλλους φοιτητές

by

Η θέσπιση ενός «επιδόματος αυτονομίας» για τους νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών, το οποίο θα δοθεί για να αμβλύνει το «άγχος της γενιάς τους» συζητούν οι Γάλλοι. Πρόκειται για μια ιδέα της Αριστεράς, την οποία πρότειναν τον Φεβρουάριο 12 βουλευτές του δεξιού κόμματος UMP του Σαρκοζί.

Η πρόβλεψη αφορά στην ενοποίηση όλων των βοηθημάτων που δίνει σήμερα το κράτος στους φοιτητές (υποτροφίες, στεγαστικά επιδόματα, οικονομικές αρωγές), τα οποία ανέρχονται σε 5 δις ευρώ, και τη χορήγηση αντ΄ αυτών ενός ποσού με αντάλλαγμα την ενεργή συμμετοχή στις σπουδές τους ή σε κάποιο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή ένταξης. 

Διαφωνίες, ωστόσο, έχουν ήδη ανακύψει για τη χορήγηση του επιδόματος μεταξύ των βουλευτών και της Ένωσης Γάλλων Φοιτητών UNEF. Οι 12 βουλευτές προτείνουν το επίδομα να υπολογίζεται και να διατίθεται βάσει των εισοδημάτων των γονιών. Η UNEF, από την άλλη, υποστηρίζει ότι το επίδομα αυτονομίας πρέπει να δοθεί σε όλους τους νέους και να αναλογεί «σε ένα ποσό επαρκές για να ζήσουν και να σπουδάσουν χωρίς να έχουν ανάγκη να εργαστούν, δηλαδή γύρω στα 900 ευρώ το μήνα». 

Η ιδέα πίσω από το επίδομα αυτονομίας δεν είναι πρωτότυπη. Η χορήγησή του έχει ήδη εφαρμοστεί σε διάφορες σκανδιναβικές χώρες. Στη Δανία χορηγούνται 1.015 ευρώ το μήνα στους φοιτητές – τα 672 ευρώ από επιδότηση, τα υπόλοιπα από δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Οι Δανοί φοιτητές χαρακτηρίζουν «γενναιόδωρη» τη χορήγησή του, ωστόσο, λίγοι αρκούνται στην επιδότηση. Υπάρχουν και εκείνοι που χρειάζεται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα. Δεν μπορούν, όμως, να κερδίζουν περισσότερα από 10.000 ευρώ το χρόνο, διαφορετικά απαιτείται η επιστροφή μέρους του επιδόματος.

πηγή: ΤVXS.gr

Tags: ,

3 Responses to “Επίδομα αυτονομίας στους Γάλλους φοιτητές”

 1. melanine Says:

  Τι να λέμε τώρα? Τα πάντα όλα!
  Αντ’ αυτού πληρώνουμε 10 εκ. ευρώ για το κανάλι της βουλής!

 2. betty kyriou Says:

  vazei omws wraies tainies to kanali tis voulis!enw tis gallias :

  manosbee.blogspot.com/2009/03/blog-post_03.html

  deite k to video/

  gallofwnoi epanastates

 3. betty kyriou Says:

  prin pantos paroun tin polypo8iti epidotisi oi ellines foitites pisteuw na exei isiwsei kanas e8nikos dromos naxoun gkremistei oi mises polykatoikies stin a8ina kai na petane panw apto galazio elladoourano kormoranoi anti gia f kati!etsi 8anai oloi etoimoi na ypodextoun k na geutoun tin epidotisi kai tote pia i maria pou spoudazei sto papei den 8axei anagki ton mpampa na tis pairnei ena tsantino lv ton mina,8a to pairnei moni tis!aneksartisia koritsiaa A A A 900 e!ti kala!mataiodoksia?
  oxi apla epifaneia gatoules!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: