Η κλίμακα της κατάθλιψης

by

Κατά την διάρκεια της πτήσης, στο μακρύ και επίπονο ταξίδι της επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνειδητοποίησα το πόσο αποπροσανατολισμένη και ανεπίκαιρη μου φάνηκε η πρόσφατη ερευνητική προσφορά του Ιρβιν Γιάλομ ως προς την αντιμετώπιση του θανάτου. Ο θάνατος και το ανυπέρβλητο πέπλο μυστηρίου που τον καλύπτει, ωχρειούν μπροστά σε μείζωνος άλλα ερωτήματα για τα οποία θα έπρεπε να αναρωτιέται και να συγγράφει ο Γιάλομ. Αντιμετωπίζοντας και ο ίδιος την επιδημία που μαστίζει το γένος της ανθρωπότητας από την γένεση του, θα πίστευα οτι η ενασχόλησή του με την κλίμακα που εφήυρε ο δώκτορ James Hamilton στην δεκαετία του 1950 και αργότερα αναβαθμίστηκε από τον δώκτορ Norwood (http://hairloss.cyberatlantis.com/library/norwood_scale.php) τη δεκαετία του 1970, θα ήταν φυσικό επακόλουθο της επιθυμίας του να βοηθήσει με την έρευνά του το ανθρώπινο γένος. Συγκλονιστική για παράδειγμα υπήρξε η ζωή του δώκτορος Carl Bazan που αντιμετώπισε και ο ίδιος τη μάστιγα από την εφηβική ηλικία και παρότι αισιόδοξα διάλεξε να πολεμήσει, ερευνώντας για να βρει λύση, τελικά έχασε την μάχη από την άμαλη νόσο. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Michigan όπου διέπρεψε ως γιατρός και αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη εναντίον της ανίατης αρρώστιας. Στα απομνημονεύματά του αναφέρει πως από το σπίτι του είχε αφαιρέσει όλους τους καθρέπτες και τα παράθυρα και δούλευε κάτω από σκοταδιστικές συνθήκες έτσι ώστε να μη βλέπει τον εαυτό του. …σαν τέρας…σαν abomination. Όταν τελικα η νόσος τον κέρδισε είχε πια φτάσει το 7ο και πιο επίπονο σκαλί της διαολικής κλίμακας και δεν είχε καμία ελπίδα όπως δισεκατομύρια άλλοι συνάνθρωποί μας.

Τι θα έλεγε λοιπόν η σύγχρονη ψυχολογία για απόψεις όπως του ηλεκτρονικού χρήστη Ahab, όπου στην ουσία ρητορεύει πως θα προτιμούσε να είναι παραπληγηκός από το να ανεβαίνει αργά-αργά τη σκάλα του θανάτου? Στο συγκεκριμένο blog οι χρήστες τον αντιμετωπίζουν με εμπάθεια και προσβλητικά λόγια (προτείνω στον αναγνώστη να διαβάσει τις απόψεις του συγκεκριμένου χρήστη), μήπως όμως θα έπρεπε να τον ακούσουν προσεκτικά? Δυστυχώς τα σύγχρονα γιατροσόφια όπως οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών από την μασχάλη στο κεφάλι – με τα μαλλιά να κρατάνε τις ιδιότητές τους και να απαιτούν αποσμητικό μετά την μεταμόσχευση – καθώς και το λεγόμενο hair replacement που απαιτεί από τον χρήστη να πηγαίνει κάθε μήνα σε ειδικό κομμωτήριο όπου στην κυριολεξία του πασπαλίζουν το κεφάλι με ψαρόκολλα και του επικολλούν σύγχρονο ποστίς δεν προσφέρουν θεραπεία της ψυχής. Η σύγχρονη ιατρική σηκώνει τα χέρια ψηλά και δυστυχώς οι τσαρλατάνοι που πουλούν ματζούνια πανηγυρίζουν. Για παράδειγμα, πρόσφατα φίλος –που σημειωτέον πλακώθηκε πρόσφατα στο Κ44 – πρότεινε την ατέρμονη κατανάλωση μουρουνέλαιου. Τα παραφαρμακεία ανθίζουν (ναι,ναι στην Συγγρού) και οι άνθρωποι βλέπουν τα σιφώνια τους να μπουκώνουν. Burgman Kord, Laserline και DHI  θησαυρίζουν. Από την άλλη μεριά όμως η αποδοχή της αμαλίας είναι το ίδιο και χειρότερο από την αποδοχή του θανάτου. Ένας πολέμιος της μάστιγας – που σημειωτέον έχει άπειρο μαλλί- σημειώνει ότι τον θυμώνουν οι άνθρωποι που δέχονται το πρόβλημα και συνεχίζουν την ζωή τους. Δεν βλέπουν οτι ειναι ζωντανοί-νεκροί? Οτι δεν υπάρχουν? Οτι καλύτερα να κρυφτούν? Ο Γιάλομ με τα σημάδια της κλίμακας πάνω του φανερά, επέλεξε να αγνοήσει το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα της ανθρωπότητας. Θα πει κάποιος ότι ούτε καν ο Αριστοτέλης με ίσως το μεγαλύτερο μέτωπο στην ιστορία δεν έκανε αναφορά.

Κλείνοντας θα ήθελα σοβαρεύοντας τη συζήτηση να ξαναπαραθέσω τις απόψεις ηλεκτρονικού χρήστη που στην ουσία αναφέρει οτί θα προτιμούσε να έχει καρκίνο παρά…. Οι απόψεις και τα comments για την ψυχολογία και το psychi του δικες σας….

 “ I have said on this board many times, that I wish I had gotten cancer in my younger years than MPB.
Dying young because of cancer is better than the dishonor of living one’s youth as a bald man.
I swear before god and the devil I mean that.
You have your values. I have mine.”

(http://www.hairsite.com/hair-loss/forum_entry-id-18538.html)

Advertisements

3 Responses to “Η κλίμακα της κατάθλιψης”

  1. melanine Says:

    χαχααχαχ!!! κορυφαίο το αφιέρωμα φιλε Coutave!

  2. betty kyriou Says:

    virtouozoss grafias!

  3. Herr Hum Says:

    Fucking Hell m8 !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: