Διαφήμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ στο μετρό

by

Την προηγούμενη εβδομάδα, μπαίνοντας σε ένα συρμό του μετρό παρατήρησα την διαφημιστική καμπάνια του ΥΠΕΧΩΔΕ για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Πρόκειται για 6 διαφορετικά αφισάκια, που η φιλοσοφία τους είναι η ευαισθητοποίηση των «κάφρων», άξεστων και ανεύθυνων πολιτών, δηλαδή εμάς, έτσι ώστε να στηρίξουμε το ανυπέρβλητο έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ στην μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε το λένε καθαρά: « Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται άλλος ένας. Εσύ!!!». Με άλλα λόγια: «Κάνουμε παπάδες, σταμάτα να μας κρεμάς συνέχεια και κάνε κάτι απλό άχρηστε!!!».

Το χαμόγελο και ο σαρκασμός ήταν αναπόφευκτος. Η συνταγή κοινή και στα 6: Είμαστε καταπληκτικό υπουργείο και αν δεν μας πιστεύετε δείτε και αυτά. Και ξεχύνονται από κάτω bullets (5 ως επί το πλείστον) που μας ενημερώνουν για το απίστευτο έργο που εμείς ακόμα δεν έχουμε πάρει μυρωδιά. Είναι τέτοιο το άγχος που γύρω στο 75% των λέξεων είναι γραμμένα με έντονα γράμματα. Έτσι ώστε να προκληθούν επιφωνήματα θαυμασμού και αναχωρώντας από το συρμό να έχει ο καθένας στα αυτιά του ήχους παιάνων από την μεγάλη νίκη που επιτεύχθηκε για την προστασία του περιβάλλοντος. Βέβαια η επιλογή των λέξεων είναι τυχαία. Αλλού παρουσιάζονται με έντονα γράμματα τα ουσιαστικά («Ανακύκλωση»), αλλού τα επίθετα και τα ουσιαστικά («Σημαντικές αναπλάσεις»), αλλού τα άρθρα και επίθετα («το μεγαλύτερο») και αλλού ολόκληρες προτάσεις.

Πέραν όμως του design τους (που δεν το χουμε κιόλας για να ασχοληθούμε παραπάνω), το τραγελαφικό του πράγματος έρχεται με το περιεχόμενο. Γενικότητες τύπου «Το ΥΠΕΧΩΔΕ εξόπλισε τους δήμους με κάδους ανακύκλωσης» (εγώ πάντως ακόμα κάνω 10’ λεπτά για να ανακυκλώσω κάνα πλαστικό μπουκάλι). Πανηγυρικές δηλώσεις, όλο Bold να το καταλάβουμε: «Η Ελλάδα είναι μια από τις 4 μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης που είναι ήδη συνεπείς με τους στόχους του Κιότο» (μήπως αυτό συμβαίνει γιατί μόνο εμείς είμαστε υποανάπτυκτοι βιομηχανικά;;;;;;). Ξεκάθαρα ψέματα: «Αποκατάσταση περιβάλλοντος από πυρκαγιές και από άλλες φυσικές καταστροφές.» (ρε…μας δουλεύετε;;;;;;;). Και το κερασάκι στην τούρτα, όλες η αφίσες να τελειώνουν με την δήλωση: «€ 4,3 δις. για το περιβάλλον» (από την τσέπη σας τα βάλατε, όχι ότι μας πληρώνουν από Ευρώπη μπας και κάνουμε τίποτα).

Ιδιαίτερη μνεία στο επίθετο Εθνικό. Το βλέμμα πέφτει στην φράση «Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης». Σκέφτομαι, τουλάχιστον δεν τονίσανε το Εθνικό σχέδιο…θα παραήταν αστείο. Και όμως, τη δώσανε και αυτή τη χαρά: «Εθνική στρατηγική για την βιοπικοιλότητα» και άμα δεν σου φτάνει, πάρε και το «Εθνικό Πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των Υδάτινων πόρων» να χορτάσει το μάτι σου.

Αυτό ήταν…έξω το κινητό να αποθανατίσουμε την στιγμή.

ypexode_metro5

ypexode_metro1ypexode_metro2ypexode_metro3ypexode_metro4ypexode_metro6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: