«Τρύπησαν τη βάρκα οι λιμενικοί για να πνιγούμε»

by

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΜΑΛΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ * «ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ» ΛΕΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία βίας κατά παράνομων μεταναστών από στελέχη του Λιμενικού Σώματος απασχολεί αυτές τις ημέρες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε μια τέτοια βάρκα, που πρώτα την …τρύπησαν, ξαναεπιβίβασαν τους 12 Σομαλούς οι λιμενικοί και τους παράτησαν μεσοπέλαγα
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική έρευνα διεξάγει ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος και μέχρι την περασμένη Παρασκευή ήταν στη Μυτιλήνη, συνοδευόμενος από τον Αρχιπλοίαρχο προϊστάμενο της Περιφέρειας βόρειας Ελλάδας του Λιμενικού Σώματος. Την υπόθεση κατήγγειλε με γραπτή αναφορά της στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το περιστατικό φέρεται να έγινε την Κυριακή 5 Ιουλίου μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στο Ακρωτήριο Κόρακας ανοιχτά της Συκαμιάς. Το αυστριακό ελικόπτερο της Frontex που κάνει περιπολίες στην περιοχή, εντόπισε μια φουσκωτή βάρκα, στην οποία επέβαιναν 12 Σομαλοί παράνομοι μετανάστες (ανάμεσά τους και μια γυναίκα). Λίγα λεπτά αργότερα ένα σκάφος του λιμενικού σώματος έφτασε στο σημείο και επιβίβασε τα 12 άτομα πάνω στο σκάφος, υλοποιώντας το σχέδιο διάσωσής τους, οπότε και το αυστριακό ελικόπτερο αποχώρησε.

Η καταγγελία

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφεραν σε στελέχη του Κέντρου παραμονής παράνομων προσφύγων στην Παγανή της Μυτιλήνης, που μετέφεραν τις καταγγελίες των Σομαλών στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αμέσως μόλις οι λιμενικοί επιβίβασαν τους 12 αλλοδαπούς στο σκάφος τους, τους έδεσαν πισθάγκωνα και τον έναν απ’ αυτούς με σχοινί στον λαιμό για να τον εκφοβίσουν και τους χτύπησαν, μεταξύ των άλλων και τη γυναίκα. Στη συνέχεια, τους επιβίβασαν ξανά στη φουσκωτή βάρκα την οποία τρύπησαν, τους είπαν στα αγγλικά: «Τώρα θα πεθάνετε», και έφυγαν εγκαταλείποντάς τους. Η βάρκα τότε άρχισε να «βάζει νερά» και να βυθίζεται, σύμφωνα, πάντα, με τους αλλοδαπούς, κι ενώ πνίγονταν έτυχε να περνάει από την περιοχή ένα τουριστικό σκάφος με Βρετανούς επιβαίνοντες, οι οποίοι τους περισυνέλεξαν και τους παρέδωσαν σε ομάδα διασωστών, που στη συνέχεια τους μετέφερε στο νησί. Οι 12 Σομαλοί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο διαμονής της Παγανής, όπου κατέθεσαν όσα έζησαν σε δικηγόρο και κοινωνική λειτουργό του Κέντρου.

Εκείνες ενημέρωσαν με τη σειρά τους την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και η οργάνωση με τη σειρά της μετέφερε τα όσα κατήγγειλαν οι μετανάστες στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Οι ίδιοι οι αλλοδαποί δεν θέλησαν να καταθέσουν μήνυση, ενώ λόγω του ότι δεν είχαν τεθεί ακόμα σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για την εξάμηνη κράτηση όσων παράνομα μπαίνουν στην Ελλάδα, τρεις μέρες μετά την αποβίβασή τους και αμέσως μετά την καταγραφή τους αφέθηκαν ελεύθεροι και έφυγαν για την Αθήνα. Οι ίδιοι φέρονται να δήλωσαν ότι «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φύγουν με ασφάλεια από το νησί για την Αθήνα και από εκεί να εξαφανιστούν στο εξωτερικό».

Κύκλοι του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες αυτές «σαν άλλη μια προβοκάτσια» τις απέδωσαν δε σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις για το Λιμενικό Σώμα σε μια «περίεργη» περίοδο γενικά για τα θέματα της μετανάστευσης.

Η υπόθεση ερευνάται σε κάθε κατεύθυνση και αναμένεται σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις.

Eπίσης…

Χώρισαν τη μάνα από το παιδί της!

Ανατριχιαστικές καταστάσεις περιλαμβάνει το πογκρόμ κατά των αλλοδαπών που έχουν εξαπολύσει οι αρχές της χώρας: ακόμη και μητέρα χώρισαν από το παιδί της σε ομάδα 51 αλλοδαπών που συνέλαβαν οι αρχές στις 26 του περασμένου μήνα στη Χίο και μετέφεραν σε άγνωστο κέντρο κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα.

Ατυπες επαναπροωθήσεις μέσω Εβρου στην Τουρκία καταγγέλλει η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, πρακτική που όχι μόνο παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες προστασίας των δικαιωμάτων τους που δεσμεύουν την Ελλάδα, αλλά θέτει σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων, όπως στην περίπτωση που καταγράφηκε στα Χανιά στις 27/7. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε η «εξαφάνιση» ομάδας 45 ατόμων ανάμεσα στην οποία βρίσκονται καταγεγραμμένα 21 άτομα που χρειάζονται προστασία και είχαν εκφράσει την επιθυμία για την υποβολή αίτησης ασύλου: οι 17 είναι κουρδικής καταγωγής, τέσσερις είναι ανήλικοι και μία γυναίκα είναι έγκυος.

«Κανείς δε μέχρι σήμερα δεν απαντάει στις ερωτήσεις για τον τελικό προορισμό της μεταγωγής τους, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο φόβος, όσο περνάει η ώρα, ότι οδηγούνται στα σύνορα με την Τουρκία και στην παράδοσή τους στους δήμιους διώκτες τους», επισημαίνει το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, απευθύνοντας δραματική έκκληση να σταματήσει το έγκλημα.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=03/08/2009&id=69485

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: