“Έφυγε” ο Γιάννης Μόραλης

by

Έφυγε σε ηλικία 93 ετών ο Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης και σκηνογράφος Γιάννης Μόραλης. Πίσω του άφησε πλούσιο έργο από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σκηνικά, εικονογραφήσεις, τοιχογραφίες και εξώφυλλα δίσκων μουσικής.

Ο ζωγράφος της γενιάς του ’30, γεννήθηκε στην Άρτα το 1916 ενώ το 1927 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Στα 15 του φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Αργυρό, τον Γερανιώτη, τον Παρθένη και τον Κεφαλληνό.

Το 1936 έφυγε για σπουδές στη Ρώμη, έπειτα μετακόμισε στην Πόλη του Φωτός σπουδάζοντας νωπογραφία και ψηφιδωτό και το 1947 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην σχολή όπου πρωτοξεκίνησε, την ΑΣΚΤ. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1940, είχε τιμηθεί με το βραβείο ζωγραφικής.

Το 1949, μαζί με άλλους Έλληνες ζωγράφους, ανάμεσά τους, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Νικολάου και Νίκος Εγγονόπουλος, ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα “Αρμός” και διοργανώνουν την πρώτη κοινή έκθεση στο Ζάππειο το 1950.

Το 1954 συνεργάζεται με το ελληνικό θέατρο, πρώτα με το Θέατρο Τέχνης και στη συνέχεια με το Εθνικό Θέατρο. Η πρώτη του θεατρική δουλειά βασιζόταν στο έργο Ωδή εις θάνατον του Ανδρέα Κάλβου με τον ζωγράφο να έχει δηλώσει πως έχει έντονο το βίωμα του θανάτου και της απώλειας ύστερα από τον χαμό του πατέρα του σε τροχαίο δυστύχημα το 1937 αλλά και οι εικόνες από κηδείες που αποτυπώθηκαν στην μνήμη του.

Από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών αποχώρησε το 1983 και πέντε χρόνια μετά η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε με μεγάλη αναδρομική έκθεση. Το 1999 του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ταξιάρχη της Τιμής.

Το έργο του Γιάννη Μόραλη περιλαμβάνει εικονογραφήσεις βιβλίων των ποιητών Ελύτη και Σεφέρη, εξώφυλλα δίσκων μουσικής, γλυπτά, τοιχογραφίες όπως και σκηνικά, κουστούμια για το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και τα μπαλέτα του Ελληνικού Χοροδράματος

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: