Περί ιδεών

by

Με αφορμή ένα mail του  Herr Hum, συμπληρώνω σε μια συζήτηση μου με τον Tarzan το παρακάτω ενδιαφέρον, για πολλούς ελπίζω, απόσπασμα:

“Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταστήσει κανείς δημοφιλείς ή να υπερασπιστεί παράξενες και παράλογες θεωρίες από το να τις εφοδιάσει με πλήθος δυσνόητων, αμφίβολων και ασαφών λέξεων. Έτσι όμως αυτά τα καταφύγια μοιάζουν περισσότερο με σπηλιές ληστών ή φωλίες αλεπούδων παρά με φρούρια στρατηγών πολέμου: η δυσκολία να κυνηγήσει κανείς όσους καταφεύγουν σε τέτοιους τόπους δεν οφείλετε στην ισχύ τους, αλλά στα γύρω βάτα, στα αγκάθια και στο σκοτάδι των θάμνων. Γιατί, καθώς η υποκρισία από μόνη της είναι ασύμβατη με το ανθρώπινο πνεύμα, μόνο το σκοτάδι μπορεί να χρησιμεύσει ως άμυνα για το παράλογο”.

(Τζον Λοκ, στο Ζ. Μπουβρές, Γοητευτικές και παραπλανητικές ακροβασίες της φιλοσοφίας, επιμ. Στ. Βιρβιδάκη, μτφρ. Τ. Μπούκη, εκδ.Πατάκης, Αθήνα 1999)

Advertisements

Tags:

3 Responses to “Περί ιδεών”

 1. dystropop Says:

  Ναι μεν αλλά. Συμφωνώ, και φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από το πολυπληθές αναγνωστικό μας κοινό συμφωνούν, αλλά μέχρι ένα σημείο. Νομίζω δηλαδή ότι η κριτική αυτή του Λοκ υπονοεί ότι οι ιδέες οι άξιες να εκφραστούν και να μελετηθούν είναι πάντα ιδέες διατυπώσιμες, να το πω έτσι, στο πλαίσιο του Ορθού Λόγου, ιδέες για τις οποίες μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς λίγο πολύ με τον τρόπο που επιχειρηματολογούν οι επιστήμονες, οι σύγχρονοι δυτικοί επιστήμονες. Είναι όμως πάντα έτσι; Τα κείμενα της Ζεν φιλοσοφίας, για παράδειγμα, είναι επίτηδες κρυπτικά, σε πρώτο επίπεδο ακατανόητα, σίγουρα δυσνόητα, και εφοδιασμένα με ένα μεγάλο οπλοστάσιο “αμφίβολων και ασαφών λέξεων”. Το ίδιο ισχύει για πολλά θρησκευτικά κείμενα. Είναι όλα αυτά για πέταμα; Ο Λοκ μπορεί να έλεγε ναι. Εμείς;

 2. melanine Says:

  Για ποιον χτυπά η καμπάνα??
  Ο Τζον Λοκ το είπε αυτό? ποιος ρε? απο το Lost? Κουφάλες 2 Φλεβάρη τελευταίος κύκλος με 3ωρο επεισοδιάκι. Πλάκα πλάκα τώρα από που κάνουμε πια download που τα έχουν κλείσει όλα? την πειρατεία μου μέσα!

 3. pseudon Says:

  Θα συμφωνήσω και εγώ με όσα λες dystro. Νομίζω πάντως πως απλός επιτήθεται μόνο σε αύτα που κρύβουν το τίποτα πίσω από το πέπλο του υποτιθέμενα ύψηλου και δύσνόητου για τους αμυήτους προκαλώντας το “παύσε πτωχέ Παναγιωτάκη…στο Βύθουλα θα μένεις μια ζώη..” και στην τάση να μεταφέρονται τα πρόβληματα της όποια ιδέας όχι σε αυτον που την διατυπώνει αλλά σε αυτόν που καλείται να την αντιληφθεί.

  melanine λέμε να κάνουμε μια μίνι επανάληψη στα τελευταία του προηγούμενου κυκλου…είσαι μέσα?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: