Το λαγιαρνί και το γιομάτο και τα λεφτά στο πιάτο

by

Με το τέλος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, το τέλος της Τουρκοκρατίας, πολλοί αγωνιστές, οπλαρχηγοί και παλληκάρια  βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Άλλοι απ’ αυτούς, όπως είναι γνωστό, πήγαν φυλακή, άλλοι πήραν θέσεις στην οργάνωση του νέου κράτους, άλλοι ξαναπήραν τα βουνά και άλλοι, τέλος, αποφάσισαν να γίνουν … οργανοπαίχτες.

Ο γέρο Βασιλάκης Κοντάκης και ο γέρο Σωτάκης ήταν αρματωλοί, ακτήμονες και στο τέλος της Επανάστασης άνεργοι. Κατέβηκαν λοιπόν από το Βουλγαρέλι, το χωριό τους, πήραν ένα βιολί κι ένα λαούτο και με κόπους ψευτομάθανε δυο τραγούδια. Το ένα ήταν το «λαγιαρνί» (κλέφτες βγήκαν στα βουνά), το άλλο ένα αλέγρο σαν χόρα, που τό ‘λεγαν «Το γιομάτο». Μ’αυτά τα δυο λοιπόν για ρεπερτόριο πήγαιναν στους γάμους: « ήρθαμε να παίξουμε». «Δε θέλουμε» απαντούσαν κι έκαναν να τους διώξουν. Τότε εκείνοι έδειχναν τα καριοφίλια τους: «θα παίξουμε». Και έπαιζαν. Όπως έλεγαν τότε, έπαιζαν «στανικώς», δηλαδή με το στανιό. Με την απειλή των όπλων έπαιζαν συνέχεια το «λαγιαρνί» και το «γιομάτο» κι έπειτα μάζευαν τα χρήματα, την αμοιβή τους. Ποιος τολμούσε να μιλήσει. Η λαϊκή παροιμία «Το λαγιαρνί και το γιομάτο και τα λεφτά στο πιάτο» είναι η απάντηση των οργανοπαιχτών εκείνων, στις εύλογες διαμαρτυρίες των ακροατών, για το ότι δεν ήξεραν τίποτ’ άλλο να παίξουν.
…. Ήταν μια επαναστατική περίοδος στη μουσική…

Από το βιβλίο του Γιώργου Παπαδάκη «Λαϊκοί Πραχτικοί Οργανοπαίχτες» (εκδόσεις Επικαιρότητα, 1983), βιβλίο-θησαυρό πατριδογνωσίας, από το οποίο επιφυλάσσομαι να ανεβάσω κι άλλα αποσπάσματα στο εγγύς μέλλον.

Tags: ,

One Response to “Το λαγιαρνί και το γιομάτο και τα λεφτά στο πιάτο”

  1. Ο γκρας « pentekappa Says:

    […] By dystropop Από το προαναφερθέν βιβλίο, απόσπασμα απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: