Ο γκρας

by

Από το προαναφερθέν βιβλίο, απόσπασμα απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης του Ιάκωβου Ηλία, δεξιοτέχνη του βιολιού, γεννημένου το 1906. Αναφέρονται στο πώς και γιατί πολλά δημοτικά τραγούδια δισκογραφήθηκαν ως συνθέσεις του τάδε ή του δείνα μουσικού, καθώς και στο ότι η συνήθης αυτή πρακτική συχνά προκαλούσε ομηρικούς καβγάδες: δικό μου είναι το τραγούδι, όχι δικό σου κλπ.

Γιώργος Παπαδάκης:  Επειδή αυτά, του «αγνώστου συνθέτου», τα δημοτικά, τα βρίσκουμε πολλές φορές με διαφορετικά ονόματα συνθετών…

Ιάκωβος Ηλίας: Ναι, το ίδιο τραγούδι έτυχε να το πάρει και ο Ιάκωβος… την «Κωνσταντινιά» φερ’ ειπείν την πήρε κι ο Ιάκωβος, την πήρε κι ένας άλλος συνάδελφος. Και γράφει π.χ.: Κωνσταντινή -καλαματιανό φερ’ειπείν-, μουσική και στίχοι Ιακώβου Ηλία. Και το ίδιο… με άλλο συνθέτη. Κακώς! Διότι αν υπήρχε αναμεταξύ μας, μεταξύ συναδέλφων, ένας σεβασμός, θα’ λεγα, π.χ., «γιατί να βάλω την “Κωνσταντινιά”, που την έχει βάλει ο κύριος τάδε… ».

Γ.Π.: Μα ανεξάρτητα απ’αυτό, κύριε Ιάκωβε, η «Κωνσταντινιά» ούτε δικιά σου είναι ούτε του κυρίου τάδε.

Ι.Η.: Ναι, αλλά όταν όμως… γίνεται μια κατοχή. Εδώ έγιναν κατοχές σε οικόπεδα, σε μοναστηριακά, σε αυτά… γιατί να μη γίνουν στα τραγούδια; Εδώ πήγαινε ένας και έπαιρνε το γκρα, παλιά, και καθότανε και σημάδευε πενήντα χιλιόμετρα γύρω γύρω – όποιος μπει μέσα θα πεθάνει. Και το ‘κανε δικό του το χωράφι αυτό. Γιατί; Γιατί ‘τανε νταής, γιατί του άρεσε… Λοιπόν… κι εγώ παίρνω ένα τραγουδάκι, ασχέτως, κακώς καλώς το πήρα και το ‘κανα δικό μου. Αλλά πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός και να πούμε: τέλος πάντων βρε παιδιά, αυτο το χωράφι πρόλαβε και το πήρε ο Ιάκωβος· γιατί πάμε τώρα εμείς; Να μαλώσουμε ή να σκοτωθούμε; Όποιος προλάβει… δυστυχώς αυτό γίνεται. Διότι δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ μας.

(συνεχίζεται)

Το παρόν ποστ ας εκληφθεί ως σχόλιο επί του θέματος της πνευματικής ιδιοκτησίας, επί του θέματος της ιδιοκτησίας γενικά, της αρχικής συσσώρευσης, του πώς κάνανε κάποιοι τις περιουσίες τους, καθώς και επί των ορίων δημόσιου-ιδιωτικού.

Tags: , , ,

One Response to “Ο γκρας”

  1. melanine Says:

    Να υπάρξει παρακαλώ και post περί το πώς καταπατηθηκαν και αλλαξανε χερια οικοπεδα και περιουσίες από τον εμφύλιο και μετά για όφελος των απανταχού αστυνομικών-στρατιωτικών.
    Το αιματακι μην ξεχνάμε guys. Οποιος μπορει ας βοηθησει παρακαλω. ΛΑΙΚΟ ΜΕΧΡΙ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ! ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΧΡΙ 2 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ. THANX!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: