Μια μικρή ιστορία

by

Δεν είναι ουίσκι με πάγο, είναι ουίσκι στον πάγο. Πέντε καφάσια σκοτσέζικου ουίσκι και δύο καφάσια μπράντι βρέθηκαν σε μια καλύβα που άφησε πίσω του στην Ανταρκτική ο διάσημος εξερευνητής Έρνεστ Σάκλτον το 1909.

Την προσπάθεια για την ανάκτηση των ιστορικών ηδύποτων ξεκίνησε η εταιρεία ποτοποιίας που παρήγαγε το ουίσκι του Σάκλτον αλλά πλέον έχει χάσει τη συνταγή για την απόσταξή του. Μετά την ανάλυση των δειγμάτων που ανασύρθηκαν στην Ανταρκτική, ο όμιλος Whyte & Mackay θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει την παραγωγή.

Τα καφάσια είχαν αρχικά εντοπιστεί το 2006 κάτω από το ξύλινο πάτωμα της καλύβας του Σακλτον, ήταν όμως εγκλωβισμένα στον πάγο και αποδείχθηκε αδύνατο να εξαχθούν.

Το Νεοζηλανδικό Ίδρυμα Ανταρκτικής Κληρονομιάς αποφάσισε να επαναλάβει την αποστολή φέτος και κατάφερε να απεγκλωβίσει τα καφάσια, μέσα από τα οποία ακουγόταν ο ήχος υγρών.

Τα κιβώτια περιέχουν πάγο και δεν έχουν ανοιχθεί ακόμα, η αποστολή όμως αισιοδοξεί ότι τα μπουκάλια παραμένουν άθικτα.

Το ουίσκι ήταν μάρκας McKinley and Co. (αργότερα η μάρκα εξαγοράστηκε από την Whyte & Mackay) και το μπράντι είχε δύο ετικέτες, Chas. McKinley and Co. και The Hunter Valley Distillery Limited Allandale (Αυστραλία).

«Αν τα περιεχόμενα μπορούν να επιβεβαιωθούν, να ανακτηθούν και να αναλυθούν με ασφάλεια, το αρχικό μπλεντ [του ουίσκι] ίσως είναι δυνατό να αναπαραχθεί» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πάτερσον της Whyte & Mackay.

Η αποστολή του Αγγλο-ιρλανδού εξερευνητή Σάκλτον επιχείρησε να φτάσει στο Νότιο Πόλο το διάστημα 1909-1909 ξεκινώντας με σκι από τις βόρειες ακτές της Αυστραλίας.

Κατάφερε να φτάσει σε απόσταση 190 χλμ από το Νότιο Πόλο, αναγκάστηκε όμως να γυρίσει πίσω και τελικά απέπλευσε από την Ανταρκτική το 1090 αφήνοντας πίσω διάφορες προμήθειες και την καλύβα όπου βρέθηκε το ουίσκι.

Πάντως το μεγαλύτερο μέρος από το περιεχόμενο της καλύβας θα παραμείνει εκεί για πάντα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που υπαγορεύει η Ανταρκτική Συνθήκη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: