Μαντέλη Ρίχτω….!

by

Παραδοχή Μαντέλη για χορηγία από τη Siemens

O πρώην υπουργός Μεταφορών παραδέχτηκε την ύπαρξη λογαριασμού στο εξωτερικό όπου μπήκαν 200.000 μάρκα από τη Siemens.
Σε ευθεία ομολογία ότι πήρε από την γερμανική εταιρεία Siemens τουλάχιστον 200.000 μάρκα το 1998, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «εκλογική χορηγία», προχώρησε εξεταζόμενος, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Αίσθηση όμως προκάλεσε μία αναφορά του πρώην υπουργού, σύμφωνα με την οποία «πριν δύο χρόνια πρόσωπο υπαρκτό, γνωστό σε κάποιους, Γερμανός πρέπει να ήταν ή αλλοδαπός, διοχέτευσε μέσω του ελληνικού Τύπου μία είδηση η οποία έλεγε ότι εγώ έλαβα από τη SIEMENS δέκα εκατομμύρια μάρκα τον Ιανουάριο του 1998».

Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι «μεθοδευόταν συστηματικά να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς μ’ ένα τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή. Βέβαια 10 εκατομμύρια μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή -έτσι όπως την εννοούσαν- μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες. Και αυτό ψέμα, διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σε μένα».

Ο μάρτυρας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ψάξει η επιτροπή από πού διοχετευτήκαν αυτά τα δημοσιεύματα, όχι όμως να περάσουν από την πλάτη του μίζες άλλων.

Πάντως ο πρώην υπουργός για πρώτη φορά, αφότου βγήκαν οι καταγγελίες για τον ίδιο, παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens, ενώ ως τώρα το αρνείτο.

‘Όπως προέκυψε από την κατάθεση του κουμπάρου του Γιώργου Τσουγκράνη, ο τελευταίος άνοιξε τον τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία για λογαριασμό του τότε υπουργού προκειμένου «να βρει χορηγίες από ξένους φίλους του», για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες εκλογικές ανάγκες της Β’ Αθηνών, όπου θα κατέβαινε.

Ο κ. Μαντέλης ομολόγησε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998 τον πήρε στο τηλέφωνο κάποιος μιλώντας αγγλικά και του είπε ότι επικοινωνεί μαζί του εκ μέρους της Siemens για να του πει ότι η εταιρεία προτίθεται να του δώσει μία χορηγία.

Μετά τρεις ημέρες τα χρήματα μπήκαν στο λογαριασμό του κουμπάρου του, αλλά ο ίδιος δεν έδωσε καμία σημασία, από ποιον μπήκαν. Υπέθεσε ότι ήταν από τη Siemens.

Ο Τάσος Μαντέλης ήταν το 1988 πρόεδρος του ΟΤΕ που συμφώνησε με την κατάργηση της ΕΛΒΗΛ και τάχθηκε υπέρ του να δοθούν τα ψηφιακά κέντρα στις Ιντρακόμ – Ερικσον -Ζήμενς. Ήταν επίσης υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών όταν υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών.

Όταν ρωτήθηκε στην εξεταστική επιτροπή ο κουμπάρος του Γ. Τσουγκράνης για το δεύτερο έμβασμα 225.000 μάρκων το Φεβρουάριο του 2000 στον ίδιο λογαριασμό, απάντησε ότι «εικάζω ότι και αυτά ήταν από τη Siemens».

Όμως ο κ. Μαντέλης απάντησε σε ερώτηση των βουλευτών ότι «δεν ξέρω ποιος μου έβαλε αυτά τα χρήματα, ούτε το έψαξα δέκα χρόνια τώρα».

Τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για εκλογικές δαπάνες. Αντιθέτως ένα ποσό 60.000 μάρκων χρησιμοποιήθηκε για τις σπουδές των παιδιών του πρώην υπουργού, ενώ το 2007, όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος, ο κ. Τσουγκράνης με δική του πρωτοβουλία έφερε τα εναπομείναντα χρήματα, περίπου 160.000 ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελλάδα.

Στην αυριανή συνεδρίαση τη εξεταστικής έχουν κληθεί ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Ιορδάνης Αϊβάζης και οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Λιακόπουλος και Κωνσταντίνος Τζανακάκης.

Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Ανακοίνωση ΝΔ για την υπόθεση Τ. Μαντέλη

Και δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη SIEMENS, υπογραμμίζει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για απλά στελέχη, αλλά για προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη περίοδο.

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει «Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη «Siemens».

Σημειώνεται ότι και οι δυο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας»

5 Responses to “Μαντέλη Ρίχτω….!”

 1. tidol Says:

 2. dystropop Says:

  Η καταπληκτική λεπτομέρεια είναι ότι λέει δεν ξέρει ποιος του έβαλε τη δεύτερη δόση, 250.000 ευρώ δηλαδή, δεν το έψαξε ποτέ, και μάλιστα ζητάει τη βοήθεια της δικαιοσύνης για να το μάθει! Σουρεάλ;!

 3. melanine Says:

  Άρα θα μπει φυλακή. Έτσι δεν είναι??

 4. tidol Says:

  Απόδειξη ότι όταν μπαίνεις στην πολιτική δεν ξέρεις από που σου έρχονται τα ευρά…. Φαντάζομαι ο Μαντ. θα είχε καμια 10αριά αντιστοιχους λογαριασμούς σε μπατζανάκηδες, ξάδερφους… που να θυμάτε τώρα από ποιον λαδώθηκε, μάλιστα με αυτό το εξευτελιστικό ποσό, “τα συνηθισμένο ποσό”… Βγήκε και ο Σημίτης και μίλησε για αθλιότητες!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

 5. melanine Says:

  καλά αυτό με τον Σημίτη… Αν έχεις θράσος διάβαινε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: